MONDO TV

Stiri - 11.02.2016

2016 11 Feb
Publicat de: 

ZIUA EUROPEANĂ A 112 MARCATĂ LA DEVA

Astăzi, cu ocazia aniversării Zilei Europene a Numărului Unic de Urgenţă 112, a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanţii mai multor instituţii la Centrul Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă. În Piaţa Unirii a avut loc şi o expoziţie cu tehnica şi echipamentele aflate în dotarea agenţiilor care beneficiază de serviciile sistemului 112.

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au inventat metode de anunţare a pericolelor şi solicitare a ajutorului în situaţii critice. Această solidaritate face parte din sistemul uman de supravieţuire. De-a lungul timpului metodele de anunţare a situaţiilor de urgenţă au îmbrăcat forme diverse de la anunţarea prin fum, foc, porumbei călători, alergători, codul morse sau telegraf, pentru a ajunge în secolul 21 la gradul actual de tehnologizare. La întâlnirea de astăzi au participat pe lângă membrii instituţiilor implicate în sistemul 112 şi reprezentanţi ai judeţului.

În anul 2015, au fost preluate de operatorii serviciului hunedorean 112, 287.727 apeluri, dintre care 183.881, au fost  apeluri false, cifră care reprezintă 63,9 la sută din total. Restul de 103.846 apeluri viabile au fost direcţionate în proporţie de aproximativ 60% către Serviciul de Ambulanţă Judeţean, câte aproximativ 16 procente atât la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cât şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, în timp ce Inspectoratului de Jandarmi Judeţean i-au revenit în jur de 4 la sută din totalul apelurilor. În jur de 450 de apeluri au fost gestionate, în anul 2015, de Serviciul Judeţean Salvamont Hunedoara. La nivelul judeţului nostru s-au creat premisele unei abordări şi mai cuprinzătoare din partea tuturor factorilor implicaţi odată cu operaţionalizarea Centrului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă. 

 

Ziua 112 în Valea Jiului

Ziua de 11 februarie este ziua 112, iar cei care răspund și acționează atunci când sunăm la acest număr au ieșit în stradă. La Petrila și la Petroșani au avut loc, timp de mai multe ore, acțiuni ale paramedicilor SMURD și Salvital, care au împărțit pliante, calendare și au dat informații cu privire la ceea ce înseamnă acest servciu de urgență și când îl putem apela. 

„Astăzi, 11 februarie se sărbătorește Ziua Internațională a 112, apel unic de urgență la nivelul comunității europene. Desfășurăm o acțiune cu caracter preventiv, tema fiind mediatizarea acestui număr de urgență. Acțiunea  este desfășurată în colaborare cu Salvital Hunedoara, distribuim pliante și discutăm cu oamenii” - Neculai Alexandrescu, comandant ISU Petrila

Poate că nu toți am sunat la 112, dar trebuie să recunaoștem că sunt și oameni care sună degeaba, să facă o farsă, ori să comande de mâncare.

„Sunt care obișnuiesc să apeleze 112 din joacă, sau neinformați că apelul 112 este un apel înregistrat și pot fi sancționați fără să aibă o urgență.    MUSCĂ    De-a lungul anilor, au fost destule. MUSCĂ    gen apelare că se simte rău, iar când ajungem la fața locului, nu au nimic, gen comandă de multe ori mîncare la 112, deci cer o pizza prin 112” - Petru Evesc, coordonator SMURD VJ. 

Astfel de glume sunt pedepsite, la fel ca și apelurile false. Când sunăm la 112, apelul este înregistrat și cei care fac asta ar trebui să știe că pot pune în pericol viața cuiva care chiar depinde de o secundă, ca să fie salvat

 

ESTE OFICIAL! ALEGERILE LOCALE VOR AVEA LOC ÎN 5 IUNIE

Alegerile locale vor avea loc în data de 5 iunie, a decis Executivul, care a aprobat în şedinţa de miercuri şase hotărâri de Guvern care vizează organizarea şi desfăşurarea acestui scrutin.

Executivul a adoptat şi calendarul acţiunilor din perioada electorală. Astfel, până la 26 martie vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până la 27 martie să fie ales preşedintele BEC şi locţiitorul acestuia. Începând cu 11 aprilie 2016 până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile judeţene şi primari. După perioada în care pot fi depuse contestaţiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor. Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, şi se va încheia pe 4 iunie, ora 7.00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00. De asemenea, Guvernul a alocat pentru desfăşurarea alegerilor locale suma de 350 milioane de lei. 

Guvernul a mai aprobat numerotarea circumscripţiilor electorale judeţene, dar şi modelul şi condiţiile de tipărire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegătorilor la opţiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conţine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorţi a ordinii pe buletinul de vot, precum şi paginile din buletinul de vot în care aceştia au fost înscrişi.

 

Tineri din Lupeni ridicați pentru droguri

Nu mai puțin de 6 tineri din Lupeni au fost săltați de mascați joi dimineață și duși la Gorj, aceștia fiind acuzați de trafic și consum de droguri. Acțiunea a fost coordonată de DIICOT și sprijinită de IPJ Gorj, iar tinerii au fost luați de acasă. Procurorii DIICOT, biroul teritorial Gorj au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Gorj, Mehedinţi şi Hunedoara,  la Lupeni în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în cumpărarea şi vânzarea unor droguri de risc și produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Procurorii DIICOT spun că „în perioada octombrie 2015 - februarie 2016, un număr de 3 suspecţi  au constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de droguri de risc, în speță, cannabis şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice). În urma cercetărilor efectuate, în cauză s-a stabilit că drogurile și substanțele psihoactive erau comandate de către membrii grupului de pe diferite site-uri de internet (în special din Marea Britanie), iar apoi distribuite în țară la mai mulţi consumatori.

S-a reţinut că unul dintre membrii grupului distribuia, prin intermediul firmelor de curierat, droguri și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive la mai mulți consumatori de pe raza  județelor Sibiu, Mureș, Maramureș, Timiș, Arad și Hunedoara”, se arată în comunicatul DIICOT Gorj. 

De asemenea, pe raza județului Hunedoara, în special pe raza municipiului Lupeni și a localităților limitrofe, drogurile și etnobotanicele erau distribuite la diverși consumatori, dintre care unii  minori, în schimbul unor sume importante de bani, de către un alt membru al grupului.

 Cu ocazia percheziţiilor domiciliare a fost găsită şi ridicată cantitatea de aproximativ 400 de grame de masă vegetală, 2 arme de foc, deţinute fără drept, un laptop, 9 telefoane mobile şi mai multe dispozitive de mărunţit şi cântărit. La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Gorj  au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 9 persoane.

 

„Și miniștrii calcă strâmb”

Actorii de la Teatrul Dramatic I.D Sîrbu din Petroșani ne așteaptă sâmbătă la o nouă premieră, o comedie pusă în scenă de regizorul Daniel Vulcu. „Și ministrii calcă strâmb”  îi aduncă pe scenă pe câțiva dintre actorii de la Petroșani, care ne și promit că vom râde copios.

Mihai Alexandru este unul dintre cei care joacă un rol principal în acest spectacol și, ca în viața reală, partidul e pe primul loc, dacă o cer interesele personale. 

„Joc secretarul ministrului, iar personajul meu este genul de om foarte devotat șefului său și partidului său. Ar face orice ca să își scape șeful de la ananghie și ca să își salveze reputația partidului și o să vedeți în ce bucluc intră fără voia lui” - Mihai Alexandru, secterar de ministru

Ca în orice comedie, există și un încurcă lume.

„Eu joc personajul Runny, adică țânțarul din spectacol. Eu încerc să îi iau la bătaie pe toți și nu bat pe nimeni, deci joc la categoria muscă, cum s-ar zice. Joc un personaj comic, la fel ca toți ceilalți colegi ai mei, cu un mare accent dramatic” - Adelin Ilie

La râs ne invită și Daniel Vulcu, regizorul, care le dă girul său actorilor de la Petroșani, dar care ne promite că va fi un spectacol pe măsură.

„În această comedie, actorii sunt supra-oameni, pentru că este o comedie foarte alertă, de o precizie cronometrică și orice greșeală se contabilizează și poate distruge  întregul ansamblu. De aceea, pregătirea noastră a fost minuțioasă și o să îi vedeți pe actorii Teatrului din Petroșani foarte comici, foarte exacți și dovedind, încă o dată, că sunt foarte talentați” - Daniel Vulcu, regizorul piesei.

Premiera are loc sâmbătă de la ora 18,00, iar biletele s-au epuizat deja.  Conducerea teatrului a suplimentat, însă, numărul de locuri cu încă 45 de locuri.

 

Termoficarea la Lupeni, oprită abuziv

Deputatul PSD Cristian Resmeriță, fiul primarului din Lupeni a reacționat dur, după ce CEH a sistat agentul termic din Lupeni. Nu contează că sunt doar 300 de abonați, dar Lupeniul achitase o sumă consistentă, chiar și din datoriile istorice, așa încât acum debranșarea oamenilor în plină iarnă este un abuz grav, ce contravine legii.

„Vreau să vă spun că Universal Edil din Lupeni a fost singura societate de gospodărire din Valea Jiului, care a ajutat CEH, a plătit 11 miliarde de lei vechi din masa credală, adică datoria istorică. Practic, există, în momentul de față la Lupeni un minus de  400 de miloane de lei, care nu s-a plătit la facturile pe acest an, facturi curente. Factura a fost emisă după jumătatea lunii ianuarie și suntem pe data de 11 februarie, deci încă este în termen” - Cristian Resmeriță, deputat PSD.

Cristian resmeriță nu a fost de acord cu socoteala administratorului judiciar care a lăsat oamenii în frig, pentru că nu s-au grăbit să achite facturile mai repede.

„Mi se pare total nelalocul ei ca, pentru 400 de milioane de lei vechi la Lupeni să se sisteze furnizarea energiei termice, deși există o lege acum, care spune foarte clar că poți întrerupe furnizarea de agent termic în plină iarnă. Deci legea este încălcată în totalitate” Cristian Resmeriță, deputat PSD.

În acest moment, atât Vulcanul, cât și Lupeniul este debranșat și singura localitate în care se mai livrează agent termic este Petroșani. Autoritățile caută acum soluții aleternative pentru că nu îi pot lăsa pe oameni fără căldură. 

 

Venim la miting, că ne pasă de mineri

Sâmbătă de la ora 11, în fața Casei de Cultură din Petroșani sunt așteptați cât mai mulți oameni, care vor să arate că le pasă de mineri și minerit. Nu este decât un execrcițiu democratic, pașnic, la care sunte invitați toți care cred că acest colos industrial, care este Complexul Energetic Hunedoara trebuie să își continue rezonabil activitatea. 

„Dorim să atragem atenția Guvernului, pentru situația CEH, angajatorului, pentru nerespectarea CCM și toate celelalte pe care le-am tot spus. MUSCĂ     MIN 5.22 Complexul Energetic Hunedoara este îngropat din cauza politicii energetice a României și din cauza mafiei politice, care  l-a căpușat de la înființare până în prezent” - Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Nu se știe câți politicieni vor veni la miting ca să se solidarizeze, dar Cristain Resmeriță, deputat de Valea Jiului, a spus că va participa, chiar dacă nu crede că va avea efecte imediate prezența oamenilor în stradă.

„Am partcipat, de regulă, la toate acțiunile care au fost pentru Valea Jiului. Cel puțin, din pucntul meu de vedere, altfel se rezolvă problemele. Chiar dacă voi participa, nu cred  că reprezintă neapărat o rezolvare. Cred că este bine ca oamenii să fie alături unii de alții din toate categoriile sociale, de la copiii celor care lucrează la mină, până la bunici și deci pensionari, însă, cred că trebuie găsită o soluție” - Cristian Resmeriță, deputat PSD.

Sâmbătă, începând cu ora 11, 00 în fața Casei de Cultură Ion Dulămiță din Petroșani are loc un miting denumit generic „Hunedoara suntem noi”. Aici sunt așteptați, timp de două ore, oamenii care vor să arate că le pasă de minerit și minerii Văii Jiului.

Voteaza acest articol
(4 voturi)
Citit de 4414 ori Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2016 20:02

Stirile VIDEO

Mai multe din aceasta categorie: « Stiri - 10.02.2016 Stiri - 12.02.2016 »

Despre noi:

about us

Locatia:

Adresa: str. Universitatii, Nr 20 A, 
corp D administrativ, etaj 3, Mun. Petroşani.

EXTOUR MEDIA S.R.L.

Reprezentant legal: Ionut Dragotesc 

Acționari: Ionut Dragotesc 40%, Timis Eva 60% 

Responsabil conducerea societății: Ionut Dragotesc 

Contact: Strada Universității, Corp D Administrativ, Etaj III, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , 0254.542.222, 0722.424.423 

Servicii asigurate: MONDO TV și MONDO FM 

Organisme de reglementare: CNA și ANCOM

Top of Page