MONDO TV

Stiri - 16.02.2016

Publicat de: 

Adrian Rus: „M-au chemat la cafea”

Mazilirea fără precedent a lui Adrian Rus de către președintele PNL Hunedoara, Bogdan Țâmpău a creat rumoare în Valea Jiului. Asta pentru că Rus a ieșit pe scenă alături de Blaga, ca într-un fel de repetiție generală și, la final, actorul principal este Tiberiu Iacob Ridzi.  Adrian Rus spune că a fost anunțat cu o jumătate de oră înainte de conferință, atunci când PNL-iștii Țâmpău, Adrian David și Dorin Gligor l-au chemat la o cafea. Una otrăvită, dar refuzată de cel care se credea candidat.

„Pot să spun că a fost o surpiză și pentru mine. Chiar nu mă așteptam, după evenimentele care au avut loc în ultimul timp, să se ia o astfel de decizie. Din păcate, am fost pus și eu în fața unui fapt împlinit. A fost o decizie luată de către organizația județeană.        Chiar nu am avut habar de această mișcare. Am aflat înaintea presei cu o jumătate de oră ce se întâmplă și, sincer, a fost o dezamăgire totală. Nu am știut de aceste negocieri” - Adrian Rus.

Bogdan Țâmpău, care luni îl chema la cafea pe Rus, ca să îi spună ce decizie a luat, susținea că acesta a făcut pasul de bună voie.

„Înțelegerea pe care am avut-o în interiorul partidului a fost că, în cazul în care domnul IACOB Ridzi se hotărăște să se alăture echipei, fără niciun fel de tensiune el va face un pas în lateral și va ceda această postură de candidat” - Bogdan Țâmpău, președintele PNL Hunedoara.

Adrian Rus nu va face pasul lateral, ci doar pleacă din PNL dezamăgit de ceea ce i s-a întâmplat, după ce a fost validat. Dar va reveni în forță, pentru campania care se anunță interesantă la Petroșani, iar plecarea sa va fi urmată și de alți membri.

„Pot să spun că, într-adevăr, sunt mulți care vor să plece. Deocamdată le-am spus să analizeze bine și ei ce vor să facă. Cred că este o ambiție în plus, și, ținând cont de principiile pe care le am, și de ceea ce am vrut să fac în politică, voi merge mai departe, din postura de independent, pentru că chiar dacă era în PNL, principiile erau aceleași și doream să vin cu alte idei, altă viziune, altă mentalitate” - Adrian Rus.

Adrian Rus este un om de afaceri din Petroșani și a cochetat cu politica încă de acum câțiva ani, când a fost consilier în cadrul Consiliului Local Petroșani.

 

Aflăm într-o lună dacă mai plătim apa de ploaie

Predintele Consiliului Județean Hunedoara Adrian David va da lămuriri cu privire la factura pe care populația o plătește la apă. Faptul că în acest moment se plătește în mod legal o taxă pentru colectarea apei pluviale, în funcție de cantitatea de precipitații, a stârnit reacții și, pentru că tot se apropie campanie electorală, primarii i-au cerut sprijinul și Consiliului Județean Hunedoara, ca acționar majoritar la Apa Serv. Răspunsul va veni, după ce va fi verificată legalitatea scoaterii acestei taxe de pe factură. 

„Din motivația operaatorului regional de apă și canal, înțeleg că e în discuție un act normativ care obligă la factuarea apei pluviale. Se va renunța la ea, dacă acest lucru este posibil și vom lua exemplul altor operatori care au făcut acest lucru. Interesul nostru nu este să generăm profituri pentru Apa Serv, ci să asigurăm servicii de calitate pentru cei din Valea Jiului. În maxim 30 de zile, promită că vin cu un răspuns. - Adrian David, pre;edintele CJH.

În anumite oraşe din ţară precum Râmnicu Vâlcea, Constanța, Craiova sau Ploieşti, administraţiile locale au scutit cetățenii, prin hotărâri de consiliu, în ultimii ani, de la plata taxei pentru apa meteorică și există chiar un proiect de lege ce a fost trimis în Parlament în noiembrie 2015, prin care operatorilor de apă li se cere eliminarea ei. Taxa este stabilită la nivel local, cu o formulă în care este luată în calcul cantitatea de apă care cade pe acoperiş şi este preluată de reţelele de canalizare, înmulţită cu un anumit coeficient raportat la suprafaţa terenului sau a locuinţei şi cu tariful pentru canalizare.

 

EXPERTIZĂ TEHNICĂ PE AUTOSTRADA DEVA – LUGOJ

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a semnat contractul pentru expertizarea tehnică pe lotul al doilea al autostrăzii Lugoj – Deva. Valoarea contractului este de 133.100 de lei fără TVA, iar durata de două luni. Experiza este necesară pentru a şti exact dacă e nevoie să fie demolată o porţiune din autostrada Lugoj – Deva. Potrivit directorului general al CNADNR, Cătălin Homor, decizia de a contracta expertiza a venit în urma experienţei cu lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, unde drumul a fost afectat de alunecări de teren. 

„După experienţa cu lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, am hotărât ca pentru lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, km 27+620 – km 56+220, să facem o expertiză tehnică în măsură să ne dea date exacte asupra execuţiei şi calităţii acestui lot. Aşteptăm detaliile expertizei, astfel încât să putem lua deciziile cele mai corecte şi mai bune pentru derularea într-un ritm susţinut a contractului, în vederea finalizării acestui lot”, a informat CNADNR. - sursa: CNADNR.

Contractul de execuţie al lotului II al autostrăzii Lugoj – Deva a fost semnat în octombrie 2013, iar în prezent proiectul se află în şantier. Mai multe probleme legate de stabilitatea terenului în unele zone au fost identificate pe parcursul derulării proiectului. Recent, un document publicat de Ministerul Fondurilor Europene arăta că execuţia celor trei tronsoane ale viitoarei austostrăzi Deva – Lugoj, se află pe lista proiectelor ce urmează a fi fazate pentru perioada 2014 – 2020. Investiţiile vor continua cu finanţare de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, iar valoarea totală a acestora depăşeşte 400 de milioane de euro, potrivit documentului. Sunt şanse însă ca loturile III şi IV din viitoarea autostradă Lugoj – Deva să fie finalizate în acest an, potrivit Ministerului Transporturilor.

 

Mina Livezeni, la un pas de a fi oprită

Nu mai au piese, materialele și utilajele din subteran lipsesc, suitorii sau puțurile nu mai sunt verificate, măștile de gaz ajung neconforme și toate acestea sunt motive pentru care locurile de muncă de sub pământ ar putea fi închise. Inspectorii ITM din Valea Jiului nu văd cu ochi buni situația de la CEH și au purtat discuții cu administratorii care au preluat colosul industrial, însă, fără rezultate concrete. Ileana Bodea, șefa ITM, spune că așa nu se mai poate și le atrage atenția tuturor minerilor să nu ignore în niciun fel normele elementare de protecție a muncii. Primii vizați sunt minerii de la Livezeni. 

„Să vă dau un exemplu. Cele 3 puțuri importante de la mina Livezeni aveau scadență la 1 februarie, pentru verificarea și reglarea mașinilor, în unele cazuri verificările nedistructive, la mașini de extracție, cu durata de funcționare depășită. Firma refuză să mai presteze aceste servicii, din păcate, legea spune că doar o firmă specializată poate face această expertizare, având în vedere că sunt mașini cu durată de funcționare depășită și, chiar dacă ar dori să o facă intern nu au cu ce”. - Ileana Bodea, șefa SSM din ITM Valea Jiului.

La Mina Livezeni inspectorii de muncă au făcut un control acum 3 săprămâni și au impus niște remedieri, dar angajații nu au reușit să rezolve prea multe.

„O bună parte, care au depins de ei le-au rezolvat. Trei săptămâni s-au chinuit să le rezolve, dar, o bună parte au rămas încă nerezolvate și, în special, cele legate de mașinile de extracție, fiindcă firma refuză să mai presteze aceste servicii. Au făcut comenzi, dar dacă firma refuză, noi ajungem în ipostaza de a opri aceste instalații și, dacă oprim toate mașinile de extracție, practic oprim mina Livezeni” -  Ileana Bodea, șefa SSM din ITM Valea Jiului.

La Livezeni sunt acum cele mai grave probleme, dar toate unitățile miniere sunt atent verificate de inspectorii de muncă, pentru că nu se mai fac deloc investiții, iar asta înseamnă că minele se închid de la sine, lent și sigur.

„Sunt unități care nu au armătură, cleme cu care să facă un metru de armare. În condițiile în care nu își fac investiții, oricum, când se termină aceste abataje se opresc din lipsa investițiilor. Aproape toate unitățile miniere stau foarte rău, din lipsa investițiilor. Livezeniul stă într-un singur abataj, nu are pregătit celălalt. La anu’ se va opri, fără investiții” -  Ileana Bodea, șefa SSM din ITM Valea Jiului.

Complexul Energetic Hunedoara este în insolvență, iar administratorul judiciar și cel special trebuie să gândească un plan de redresare, după ce s-au acumulat datorii de 1 miliard de lei. Investițiile, însă, spun inspectorii de muncă, ar trebui să fie prioritare, atât penstru siguranța minerilor, cât și pentru asigurarea producției. În caz contrar, minele se închid chiar mai repede de 2018.

 

PNL ŞI PSRO AU SEMNAT UN ACORD DE COLABORARE

Membrii Partidului Naţional Liberal şi cei ai Partidului Social Românesc au semnat un acord de colaborare post-electoral. Deşi au semnat acest acord de colaborare, la alegerile locale din vara acestui an, cele două formaţiuni politice vor avea candidaţi diferiţi, urmând ca protocolul să fie pus în aplicare după data de 5 iunie. În termen de 21 de zile de la semnarea prezentului protocol, organizaţiile judeţene, de sector şi cea a Municipiului Bucureşti vor încheia protocoale similare la nivel local, prin identificarea modalităţilor concrete de colaborare.

 

VOCHIŢOIU CERE DOVEZI CARE SĂ ATESTE ÎNSCRIEREA LUI RIDZI ÎN PNL 

INTRO:  Preşedintele filialei judeţene UNPR Hunedoara, senatorul Haralambie Vochiţoiu susţine că primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, trebuie să demonstreze, printr-o adeziune scrisă, faptul că s-a înscris în PNL. De ce a ajuns Vochiţoiu la această decizie aflaţi chiar acum. Senatorul UNPR susţine că cei din PNL nu fac altceva de cât să păcălească electoratul si că trecerea lui Tiberiu Iacob-Ridzi la PNL este doar o păcăleală.

Mai mult Vochiţoiu susţine că si Adrian Rus a fost umilit odată cu această trecere a lui Ridzi la PNL. Tiberiu Iacob Ridzi s-a înscris în UNPR în octombrie 2014, el aflându-se la al treilea mandat de primar al municipiului Petroşani.  Membru al fostului Partid Democrat (PD) din anul 1997, Tiberiu Iacob Ridzi a fost ales consilier local în anul 2000, după care a ocupat funcţia de viceprimar al oraşului în perioada 2004-2007. În anul 2007 a fost ales primar al municipiului Petroşani în urma unor alegeri parţiale, iar de atunci a fost reconfirmat în funcţie la fiecare ciclu electoral. 

 

Scrisori între Brâncuși și ucenicii lui, lansate la Petroșani

În premieră absolută, la Petroșani, membrii Petro Aqua lansează prima ediție în care au publicat scrisorile între Constantin Brâncuși și ucenicii săi, sau corespondețele între cei ce au ridicat Coloana Infinitului.  Este prima ediție a unui volum în care însecrisurile sunt lizibile și oamenii vor avea ocazia să vadă cât de devotați erau atunci muncitorii.

„În premieră națională, se va publica toată corespondența între Brâncuși, Ștefan Georgescu Gorjean, între Gorjean și sudorii, mecanicii și așa mai departe, în formă lizibilă, deci se pot citi în clar. Fiecare își va da seama de laboratorul în care s-a născut Coloana, care este o mare realizare tehnică din 1937” - Ovidiu Rizopol, președintele Petro Aqua, Petroșani.

Puțini știu, chiar și acum, la 140 de ani distanță de cel care a fost Constatin Brâncuși, că mai toate piesele sale importante au fost create cu oameni de la Petroșani, aici în inima Văii Jiului.

„Cea mai cunoscută opera a lui Brâncuși, Coloana Infinitului a fost realizată aici la Petroșani în 1937, din august, până în noiembrie. MUSCĂ     Întreg județul Hunedoara are un mare merit la întreg ansamblul  Calea Eroilor de la Târgu Jiu și vă spun că toată piatra din ansamblu este de la cariera Banpotoc, aflată la 12 km de Simeria, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii a fost sculptată până în starea finală de meșteri pietrari de la firma Pietroasa din Deva, iar cele 42 de scaune, care 12 înconjoară Masa și 30 sunt pe alee sunt făcute la Deva tot de aceeași meșteri pietrari” - Ovidiu Rizopol, președintele Petro Aqua, Petroșani.

Manifestarea dedicată lui Brâncuși la Petroșani va avea loc joi 18 februarie de la ora 17,00 in sala de marmură a Primariei, unde suntem invitați cu toții.  Tot atunci are loc și vernisajul expoziției filatelice Brâncuși în filatelia română și va rula pelicula cu ,,filmul " montării Coloanei.

 

Minerii și specialiștii, chemați pentru  Strategia energetică 

Ministerul Energiei invită reprezentanți ai sindicatelor din domeniul energiei la dialog pe marginea procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României: 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. „Întâlnirea are caracter informativ și va avea loc joi, 18 februarie 2016, la ora 10.00, la sediul Ministerului Energiei, de pe Splaiul Independenței 202 E, sector 6, București. Discuțiile vor fi conduse de coordonatorul de proiect, domnul Radu Dudău, iar în cadrul lor va fi prezentat calendarul de elaborare a Strategiei Energetice a României”, se arată într-un comunicat al ministerului. Întâlnirea are loc joi, iar sindicaliștii din mineritul Văii Jiului spun că vor merge și chiar sunt dispuși să apeleze și la specialiștii din Universitatea din Petroșani, oameni care niciodată până acum nu au fost întrebați de rezervele de huilă existente în zone și perimetre ce s-au declarat lipsite de zăcământ și, ca urmare, închise. 

„Am transmis punctele noastre de vedere și ideile pe care le-am găsit către FNME , care  vor participa la creionarea strategiei energetice. Nu au fost până acum prezenți. Este foarte posibil ca în echipa ce participă să fie prezent chiar și unul dintre sindicaliștii de la Muntele. Mediul academic a fost cooptat de către minister și sper să fie și cei de la Petroșani, pentru că este nevoie ca și aceștia să își spună punctul de vedere, dacă România își mai dorește energie electrică produsă pe cărbune” - Petre Nica, pre;edintele sindicatului Muntele.

„Ministerul Energiei își dorește ca pe întreaga durată a elaborării Strategiei Energetice a României să se desfășoare întâlniri cu caracter informativ și consultativ cu toate părțile interesate. Primele trei întâlniri din această serie s-au desfășurat pe 27 ianuarie, pe 3 februarie și pe 10 februarie și au fost adresate asociațiilor profesionale, societății civile, respectiv mediului academic și institutelor de cercetare. Totodată, pe 17 februarie va avea loc întâlnirea informativă la care sunt invitați să participe reprezentanți ai corpului diplomatic”, se arată pe site-ul Ministerului Energiei.

Voteaza acest articol
(2 voturi)
Citit de 1800 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2016 09:10

Stirile VIDEO

Mai multe din aceasta categorie: « Stiri - 15.02.2016 Stiri - 17.02.2016 »

Despre noi:

about us

Locatia:

Adresa: str. Universitatii, Nr 20 A, 
corp D administrativ, etaj 3, Mun. Petroşani.

EXTOUR MEDIA S.R.L.

Reprezentant legal: Ionut Dragotesc 

Acționari: Ionut Dragotesc 40%, Timis Eva 60% 

Responsabil conducerea societății: Ionut Dragotesc 

Contact: Strada Universității, Corp D Administrativ, Etaj III, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , 0254.542.222, 0722.424.423 

Servicii asigurate: MONDO TV și MONDO FM 

Organisme de reglementare: CNA și ANCOM

Top of Page