MONDO TV

Stiri - 17.02.2016

2016 17 Feb
Publicat de: 

Apele, sufocate de gunoaie și nepăsare

Apele Române au reluat ofensiva împotriva celor care aruncă gunoaie în râuri, însă, din păcate, atâta timp cât oamenii nu sunt prinși în flagrant, nimeni nu poate fi amendat. Amenzi, însă, pot încasa primăriile și asta din cauza apelor sufocate de deșeuri, ape care traversează centrele orașelor și sunt consuderate pe domeniul public. Așadar, din banii noștri, plătim pentru toți care nu știu că există ghene pentru PET-uri, iar apele colcăie de astfel de plasticuri, săltate în valurile apelor curgătoare. Priveliștea este dezolantă, acum că s-au topit zăpezile, iar cei de la Sistemul Hidrotehnic al apelor din Valea Jiului au demarat o acțiune în care îi vor coopta și pe cei de la Mediu.

„Am început cu primăria Petroșani, pe 12 ianuarie, primăria Petrila, pe 27 ianuarie, Primăria Aninoasa – 28 ianuarie, Primăria Lupeni 28 ianuarie, apoi am revenit la Primăria Petroșani în 16 februarie și în 17 suntem la Vulcan. Sunt foarte multe deșeuri pe cursurile de apă și pe maluri.  S-au dat termene, după care vor urma și amenzi, pentru că, dacă ne uităm doar în zona centrală a orașului Petroșani, pe Maleia, se vede diferența între cum am lăsat în toamnă și cum e acum. Este o acțiune în forță a noastră și vom solicita și ajutorul Gărzii de Mediu, așa încât până în primăvară să salubrizăm aceste cursuri de apă”. - Sorin Corici, șef Sistemul Hidrotehnic Ape Jiu

Primăriile riscă acum amenzi, doar de la Apaele Române de 15.000 de lei, bani pe care îi plătesc din bugetul local, pentru indolența unorca care au crezut că zăpada va acoperi toate gunoaiele. Cei de la Petroșani sunt acum primii vizați și Tiberiu Iacob Ridzi spune că va începe curățarea apelor, mai ales a cursurlui care trece prin centrul orașului.

„E o problemă cu care ne confruntăm în fiecare primăvară.  Malurile râurilor și pârâurilor pe care le avem pe raza municipiului Petroșani sunt zone în care apar aceste deșeuri aruncate. Noi nu facem altceva, decât să curățăm și să încercăm să le menținem curate.  În fiecare an avem acțiuni, dar situația nu se rezolvă de la sine, ci este o chestiune de educație” - Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Din păcate, apele sunt poluate zi de zi, iar pâraiele  care izvorăsc la câțiva km de centrul Petroșaniului sunt sufocate de gunoaie, aduse de cei ce locuriesc în apropierea lor. Aproape fiecare vale a apei are deșeuri aruncate și oamenii găsesc de cuviință să facă adevărate depozite pe mal, chiar dacă ar avea și ghene în apropeiere. Ei, însă, nu pot fi amendați, decât dacă sunt prinși în flagrant, lucru aproape imposibil de depistat. Iar la toate astea se adaugă cei care au latrinele pe care le deversează direct în ape. 

 

Cartierul Aeroport, fără căldură

Toți abonații din perimetrul Cartierului Aeroport ai sistemului centralizat de termoficare rămân de AZI fără căldură. Măsura a fost impusă de pierderile masive din sistem, iar printre abonați se numără și Spitalul de Urgență din Petroșani. Potrivit unui comunicat remis presei de conducerea Complexului Energetic Hunedoara,  „din cauza pierderilor masive de apă apărute pe racordurile care alimentează punctele termice PT - Spitalul Petroșani, PT 8, PT 23 şi PT 27 din Municipiul Petroșani, începând cu ora 11:00 a zilei de astăzi, 17.februarie .2016, se întrerupe furnizarea agentului termic.  Vor fi afectați strict consumatorii deserviți de puncte termice enumerate mai sus”, se arată în comunicatul CEH. Reluarea alimentarii puctelor termice mai sus menționate se va efectua tot  în cursul zilei de azi, urmând a fi comunicată telefonic reprezentanților SC Termoficare Petroşani SA, dar numai după remedierea pierderilor.

 

CEFERIŞTII AU PROTESTAT ÎN FAŢA PREFECTURII

Angajaţii Căilor Ferate Române, din județul Hunedoara, şi pensionarii ceferişti au participat marţi la o acţiune de protest, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei nefavorabile în care se află. Participarea a fost redusă, mai puţin de 30 de persoane fiind prezente în faţa Prefecturii Hunedoara. Deşi liderii sindicali din judeţul Hunedoara, din cadrul Căilor Ferate Române, susţineau că la mitingul organizat în faţa Prefecturii judeţului Hunedoara vor participa peste 100 de oameni, marţi, la orele după-amiezii, doar puţin peste 20 de angajaţi ai CFR şi pensionari ceferişti s-au strâns pentru a protesta faţă de situaţia nefastă în care se află. Ceferiştii au ajuns la Prefectură în jurul orei 16.00, dotaţi cu steaguri şi cu pliante pe care şi-au scris mesajele de nemulţumire. „Vrem Justiţie Corectă”, „Vrem salarizare corectă”, „Nu vindeţi terenurile aferente locuinţelor CFR”, au fost câteva dintre mesajele ceferiştilor. Oamenii s-au plâns că salariile sunt mici, iar tot mai mulţi dintre ceferişti preferă să se angajeze la operatorii privaţi de transport feroviar, în timp ce compania nu le mai găseşte celor plecaţi înlocuitori. De asemenea, au afirmat unii dintre protestatari, sunt nemulţumiţi de faptul că societatea Căile Ferate Române, în trecut printre cele mai puternice companii din România, a ajuns în ultimii ani într-o situaţie dificilă, fără ca guvernanţi să ia măsurile aşteptate pentru redresarea ei. Mitingul s-a încheiat în jurul orei 17:00, fără a fi înregistrate incidente. Astfel de acțiuni de protest vor continua, afirmă repreyentanții protestatarilor.

 

NOI DISCUŢII PE BAZA DN 66 A ŞI A GĂRII DIN PETROŞANI

Senatorul UNPR din Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, a cerut ministrului Transporturilor să aloce fondurile necesare pentru două obiective extrem de importante pentru Valea Jiului şi judeţul Hunedoara, respectiv Drumul Naţional 66 A şi Gara din Petroşani. Despre DN 66A Câmpul lui Neag Herculane cunoscut şi sub numele de Drumul lui Băsescu au avut loc o mulţime de discuţii însă nu s-a realizat nimic concret până în prezent. Din acest motiv, de fiecare dată când are ocazia, senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu aduce în atenţia parlamentarilor importanta finalizării acestui tronson de drum şi beneficiile aduse judeţului Hunedoara oadată cu deschiderea lui. Ieri în plenul senatului, senatorul hunedorean i-a cerut ministrului transporturilor să aloce fondurile necesare pentru continuarea acestui important proiect.

Un alt proiect important care trebuie realizat în Valea Jiului ţine de reabilitarea staţiei CFR Petroşani, o gară aflată în stare avansată de degradare şi care nu a beneficiat până în prezent de nicio reabilitare totală. Ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu trebuie să găsească acum  soluţii pentru remedierea celor două probleme de o mare importanţă pentru locutorii Văii Jiului cât şi pentru cei ai întregului judeţ Hunedoara. Atât drumul spre Herculane cât şi Gara din municipiul Petroşani sunt doi factori importanţi de care este nevoie pentru demararea proiectelor turistice,  ce vin ca o alternativă a mineritului din Valea Jiului.

 

Unde vor sta vânzătorii de mărțișoare?

Vine primăvara și, cu două săptămâni înainte de 1 martie, vânzătorii ambulanți se pregătesc să își ocupe un vad cât mai bun. La Petroșani, aceștia au depus câteva cereri și primarul Tiberiu Iacob Ridzi va decide unde le va amplasa tarabele. Tradiția românească a vestirii primăverii este mereu un bun prilej pentru vânzătorii ambulanți de a face profit. Astfel că nici în acest an nu vor lipsi.

„Știu că s-au depus cereri pentru a putea să expună și să vândă, vor fi tot în zona stabilită și în alți ani, lângă Școala Sportivă și vis-a-vis” - Tiberiu Iacob Ridzi, primar Petroșani.

Conform Hotărârii Consiliului Local al municipiului Petroșani nr. 281 din 2015, privind taxele pentru astfel de acțiuni, ocazionat de târgul de mărțișor, metru pătrat necesar amplasării unei atrabe este de 5 lei pe fiecare zi.

 

SNÎMVJ notifică CE pentru prețul Giga Caloriei

Cel puțin 20 de lei s-au pierdut în ultimii 3 ani la prețul unei Giga Calorii, iar asta îi afectează pe minerii din Valea Jiului, care acum își previzionează bugetele. Potrivit celor de la Societatea de Închideri de Mine, acest preț a scăzut mereu, în timp ce costurile de exploatare și problemele minerilor au crescut constat. Tocmai de aceea, acum se pune problema unei notificări pe care responsabilii de la minele pe închidere vor să o trimită spre Bruxelles.

„Am fost prima societate care ne-am prezentat bugetul de venituri și cheltuieli la Ministerul Energiei.  Din discuțiile purtate, pentru 2016, această influență a prețului cărbunelui, o putem reglementa printr-o notificare la Bruxelles, cu privire la ajutorul de stat, prin care să justificăm această tendință mondială de scădere a prețului. Am avut discuții constructie și avem deja o echipă care lucrează la această notificare și, când va fi finalizată va fi rediscutată și trimisă spre aprobare la Bruxelles” - Aurel Anghel, director general SNÎMVJ.

Dacă în 2013 prețul unei G Calorii era de 64 de lei, acum s-a ajuns ca minerii să vândă în sistemul energetic național energie cu 47 de lei/G Calorie. Tendința este de scădere, iar asta se repercutează în previzionarea bugetului societății, care are mine pe închidere și care vrea să echilibreze diferența de preț, din ajutorul de stat primit pentru această activitate.

Voteaza acest articol
(4 voturi)
Citit de 3353 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2016 08:57

Stirile VIDEO

Mai multe din aceasta categorie: « Stiri - 16.02.2016 Stiri - 18.02.2016 »

Despre noi:

about us

Locatia:

Adresa: str. Universitatii, Nr 20 A, 
corp D administrativ, etaj 3, Mun. Petroşani.

EXTOUR MEDIA S.R.L.

Reprezentant legal: Ionut Dragotesc 

Acționari: Ionut Dragotesc 40%, Timis Eva 60% 

Responsabil conducerea societății: Ionut Dragotesc 

Contact: Strada Universității, Corp D Administrativ, Etaj III, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , 0254.542.222, 0722.424.423 

Servicii asigurate: MONDO TV și MONDO FM 

Organisme de reglementare: CNA și ANCOM

Top of Page