MONDO TV

Stiri - 18.02.2016

Publicat de: 

PSRO HUNEDOARA, CANDIDAŢI ÎN TOATE LOCALITĂŢILE DIN JUDEŢ

Partidul Social Romanesc va merge singur la alegerile locale din iunie. Potrivit reprezentantilor filialei judetene a partidului lui Mircea Geoana, acordul de colaborare incheiat cu PNL este valabil doar dupa alegeri. La sfarsitul saptamanii trecute, PNL si PSRO au incheiat un protocol de colaborare. Potrivit reprezentantilor filialei judetene a partidului lui Mircea Geoană, PSRO va merge singur la alegerile locale, cu candidati in toate localitatile din judet. Chiar dacă reprezentanţii PSRO Hunedoara nu au dorit să dezvăluie încă numele celor care vor candida pentru funcţiile de primar, un lucru este cert: unul dintre candidati este Mircia Muntean. În cadrul unei conferinţe de presă organizată la Deva, Mircia Muntean a prezentat şi câteva proiecte cu care speră să câştige primăria Deva. Lansarea oficială a candidaţilor PSRO va avea loc în data de 4 martie.

 

DE CE DOCUMENTE AVEM NEVOIE CÂND SCHIMBĂM BULETINUL

Fiecare dintre noi trebuie să schimbăm diferite documente: fie cartea de identitate, fie asigurarea auto obligatorie, fie permisul auto sau paşaportul. Astăzi vă spunem de ce documente aveţi nevoie pentru a vă schimba buletinul sau cartea de identitate. Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi atunci când, din diferite motive, trebuie să vă schimbaţi cartea de identitate, este să completaţi o cerere pentru eliberarea noului document. Când mergeţi la secţia de poliţie de care aparţineţi, trebuie să aveţi cu dumneavoastră şi vechiul buletin sau cartea de identitate, dar şi certificatul de naştere. Printre documentele pe care trebuie să le mai puneţi la dosar sunt certificatul de căsătorie, certificatul de divorţ şi certificatul de deces al soţului/soției, în funcţie de situaţia în care vă aflaţi. După caz, mai aveţi nevoie de certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani şi NEAPĂRAT de documentul care face dovada adresei de domiciliu. Pentru toate aceste documente aveţi nevoie atât de original, cât şi de copie. De asemenea, nu uitaţi că aveţi de plătit 7 lei, contravaloarea noii cărţi de identitate, şi 5 lei timbrul fiscal.

DOCUMENTE NECESARE:

- cerere

- actul de identitate şi cartea de alegător

- certificatul de naştere

- certificatul de căsătorie, dacă este cazul

- certificatul de divorţ/hotărârea de divorţ

- certificatul de deces al soţului/soţiei

- certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani

- documentul care face dovada adresei de domiciliu/reşedinţă

- chitanţă contravaloare CI - 7 lei

- timbru fiscal - 5 lei

În cazul modificării numelui sau prenumelui titularului, a prenumelui părinților, a datei ori a locului de naștere se prezintă și hotarârea judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă.

 

DOUĂ CAZURI DE GRIPĂ ÎNREGISTRATE ÎN JUDEŢ

Deşi la nivel naţional au fost înregistrate decese din cauza gripei, în judeţul Hunedoara până în prezent s-au înregistrat doar două cazuri de îmbolnăvire cu AH1N1. La nivel naţional situaţia este alarmantă şi asta din cauza ca în ultima săptămână au fost înregistrate 12 decese din cauza gripei. Bilanţul total se ridică, până în acest moment, la 21 de decese, confirmate de la începutul anului. Cele mai multe dintre victime nu erau vaccinate şi au avut complicaţii cronice. Din cele 12 cazuri de decese de la nivel naţional zece au fost din cauza gripei AH1N1 şi două cu AH3. La nivelul judeţului Hunedoara însă până în prezent au fost depistate doar două persoane cu virus AH1N1, persoane ce au fost transportate la clinici de specialitate din ţară. În rest au fost înregistrate doar simple cazuri de viroze acute respiratorii. În 2009/2010, gripa transmisă de acest tip de virus, cunoscută şi ca "gripă porcină", s-a transformat în pandemie, provocând în jur de 18.500 de decese, la nivel mondial. În România, 82 de persoane şi-au pierdut viaţa din cei aproape 6.000 de români infectaţi.

 

IPJ Hunedoara a rămas fără șef

Seful IPJ Hunedoara a fost schimbat din funcție. Comisarul șef de poliție Liviu Gabriel Dumitru a a plecat de la conducerea IPJ Hunedoara, după aproape 8 ani de când se afla la conducerea instituției. Potrivit unor surse oficiale, LIviu Dumitru ar fi fost detașat, in prezent, pe o perioadă de 6 luni, la Centrul Chinologic de la Sibiu. Există voci care pretind că Schimbarea din funcție a comisarului șef Liviu Dumitru vine ca urmare a creșterii fenomenului infracțional din județ, și in special a infracțiunilor cu violență, pe de o parte, dar și a bâlbâielilor pe care polițiștii din subordine le-au făcut într-o serie de cazuri în care infractorii erau persoane cunoscute și influente, ca de exemplu dispariția lui Alin Simota. Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a anunțat săptămâna trecută că a cerut conducerii Poliției Române să verifice activitatea polițiștilor din cadrul IPJ Hunedoara, după incidentul din Straja. Deocamdată nu a fost făcută o nouă numire pentru fucția de conducere a IPJ Hunedoara.

 

Cum pun în siguranță subteranul, la suprafață?

Mai multe clădiri declarate ca monumente de patrimoniu național de la mina Petrila au legătură cu subteranul și pot să reprezinte oricând un pericol. O parte dintre acestea trebuie reconsiderate de către Ministerul Culturii, pentru că deja au acumulări de metan la numai câteva săptămâni de la încetarea activității din subteran. Responsabilii de la Societatea de Închideri, care fac acum lucrările de închidere și ecologizare, cer Ministerului Culturii să țină cont de acest lucru și să își ia măsuri de precauție, pentru că altfel lucrruile pot degenera în foarte scurt timp.

„Am avut o discuție constructivă la Ministerul Culturii, cu directorul general de patrimoniu și consilierul domnului ministru, care a fost la Petrila luna trecută, în care am arătat importanța închiderii legăturilor  subteran-suprafață, și anume, ramblarea (n.r umplerea) suprafețelor de la mină, pentru că acestea trebuie puse în siguranță.  Există posibilitatea acumulărilor de metan, a acumulărilor de apă și era imperios necesar” - Aurel Anghel, director general SNÎMVJ.

Cei de la Ministeul Culturii, care au și luat la pas curtea minei Petrilei, acum câteva săptămâni, au avizat favorabil aplicarea acestor măsuri și acum se va trece la umplerea golurilor, în subteran, cu piatră. În plus, mai sunt vizate câteva obiective clasificate ca și clădiri de patrimoniu, dar care nu vor prezenta siguranță pe viitor.

„Deja am contactat constructorul, urmând ca de săptămâna viitoare să începem această activitate eextrem de importantă, și anume, punerea în siguranță a legăturilor subteran –suprafață. În data cde 24 februarie se va ține comisia națională de clasificare a monumentelor istorice, unde am fost invitați să venim cu câteva argumente cu privire la unele dintre clădiri. Poate se va renunța la unele dintre ele și se vor reclasifica altele, așa încât să nu fie afectate și ansamblul istoric să aibă o importanță deosebită”  - Aurel Anghel, director general SNÎMVJ.

Conducerea Societății de Închideri de Mine din Valea Jiului a propus să păstreze ansamblul ce cuprinde zona prin care minerii intrau în subteran, cu galeria ce duce spre puț, cu zona prin care treceau vagoneții cu huilă, pentru realizarea unui adevărat circuit turistic. Totodată, au propus ca turnul centralei termice, spre exemplu, să fie demolat, pentru că este o construcție ce va fi în pericol de prăbușirel, imediat ce vor începe lucrările de demolare în zona respectivă.

 

Parteneriat Universitatea Petroșani – licee, parafat de foști miniștri

Universitatea din Petroșani și liceele din Valea Jiului au încheiat un parteneriat prin care mai mulți profesori încep meditații gratuite cu elevii de liceu. Nu este fără sens faptul că elevii nu sunt foarte bine pregătiți și rezultatele la Bacalaureat sunt grăitoare în ultimii ani, așa încât, din martie și până în mai, elevii vor face meditații la matematică, fizică și informatică, cu profesori de la universitate.

„Acest parteneriat sper că va duce la dezvoltarea învățământului în județul Hunedoara, va duce la atragerea elevilor către învățământul superior, într-un număr cât mai mare și va duce și la dezvoltarea cunoștințelor dobândite de către elevi pe parcursul învățământului liceal. MUSCĂ      Toți colegii mei, sunt sigur că se vor înscrie, pe parcursul derulării acestui proiect în diferite faze” - conf. Dr. Ing. Marius Marcu, Rectorul UP.

Elevii vor putea să vină din martie, până în mai dimineața de la ora 10 la 12, după un program pe care îl vor afla de la liceele lor și vor putea să își consolideze cunoștințele pentru examenul de Bacalaureat și apoi pentru admiterea la facultate, iar tinerii s-au arătat interesați de asta.

Și profesorii cred că este de bun augur un astfel de parteneriat, iar la final, elevii sunt cei care vor culege roadele.

„Îmi exprim satisfacția pentru oportunitatea oferită Inspectoratului Școlar de a lucra împreună cu profesioniști din Universitatea din Petroșani și cu celelalte instituții care pășesc spre parteneriatul dintre învățământul preuniversitar  și cel universitar. În esență, parteneriatul mizează, prin obiectivele sale, atât pentru dezvoltarea activității de cercetare, dezvoltare și inovare, dar  și pentru perfecționarea formării profesionale a elevilor” - Maria Ștefănie, inspector general IȘJ Hunedoara.

La parafarea parteneriatului au luat parte și foștii miniștri ai învățământului, Ecaterian Andronescu și fost ministru secretar de stat în Ministerul Învățământului, Mihnea Costoiu.

„Învățământul preuniversitar și cel superior sunt două preocupări ale aceluiași sistem. Noi, cei care lucrăm în învățământul superior suntem conștienți de faptul că, performanța noastră este strict legată de performanța profesorilor din învățământul preuniversitar. Dacă noi nu vă sprijinim ca să ajungeți la performanță, nu avem nici noi șanse de reușită,  în sălile și laboratoarele noastre să construim pe ceva ce nu are bază, de aceea, învățământul preuniversitar trebuie sprijinit permanent” - Ecaterina Andronescu, fost ministrul al Învățământului.

„Un astfel de parteneriat am făcut și noi la Universitatea București. Promovăm astfel de parteneriate peste tot în țară, pentru că am costatat și noi că prezența noastră, a celor din universități în școli și licee este binevenităDialogul este extrem de util, pentru fiecare domeniu în parte” - Mihnea Costoiu, profesor universitar.

Elevii de liceu și profesorii universitari se vor întâlni pentru prima dată în luna martie. Vor avea loc mai multe parteneriate, iar după orele de pregătire la matematică, fizică, informatică, ori chiar economie, tinerii absolvenți vor fi invitați să participe și la alte activități în campusul universitar.

 

Vulcan, premiul I pentru un proiect al Națiunilor Unite

Municipalitatea din Vulcan a luat locul I pentru implementarea unui proiect prin care au fost reabilitate termic mai multe edificii. Este vorba despre grădinițele și unitățile de învățământ din acest oraș, iar pentru că totul s-a desfășurat așa cum trebuia, au fost desemnați drept cei mai buni dintr-un număr considerabil de unități din două județe ale României în care s-a desfășurat proiectul. 

„Proiectul  a început din 2011. La competiție au fost invitate să participe un număr de 150 de unități administrativ teritoriale din cele două județe selectate pentru proiect, Hunedoara și Dolj. Din numărul proiectelor depuse, proiectul de la Vulcan a obținut punctajul maxim și s-a calificat ca ofertă pe locul I” - Adriana Udroiu, responsabil din cadruk Ministerului Dezv. Regionale.

Proiectul în sine a avut ca obiective: îmbunătățirea eficienței energetice, crearea de capacități pentru România și a ținut cont și de materialele cu care s-a făcut anveloparea, mai ales că a primat ideea de a folosi materiale inovative, ecologice și care să reducă gazele cu efect de seră. Practic, grădinițele de la Vulcan au acum centrale pe gaz, termopane și urmează să fie anvelopate din primăvară.

„Proiectul pe care îl implementăm în Romînia este mult mai complex și a început în 2011 și se va finaliza în acest an. Este vorba despre îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul comunităților  cu venituri reduse. MUSCĂ   Ne face o deosebită plăcere să constatăm azi și să înmânăm premiul municipiului Vulcan, premiul I în cadrul acestui concurs” - Mihai Moia, coordonator al Programului pentru Națiunile Unite.

Edilii din Vulcan au reușit să demonstreze că au făcut eforturi susținute pentru ca unitățile de învățământ să fie la standarde europene. Tocmai de aceea au și fost premiați, iar beneficiarii lucrărilor spun acum că nu ar fi avut niciodată bani să realizeze astfel de investiții.

„Economisirea energiei, nu vorbim doar la Vulcan, ci pe plan modial, este o prioritate pentru toate comunitățile. Înseamnă mai puțină energie consumată și un confort sporit pentru preșcolari, fiindcă grădinițele au beneficiat, în primul rând, de aceste reabilitări și aceste fonduri” - Malvine Socaci, director Liceul Mihai Viteazul Vulcan.

Malvine Socaci spune că acum grădinițele au termoizolație, centrală pe gaz și geamuri termopan. Toate acestea sunt investiții realizate prin implementarea acestui program al Națiunilor Unite, cu fonduri europene și copiii sunt primii beneficiari ai confortului.

Voteaza acest articol
(2 voturi)
Citit de 1628 ori Ultima modificare Vineri, 19 Februarie 2016 10:30

Stirile VIDEO

Mai multe din aceasta categorie: « Stiri - 17.02.2016 Stiri - 19.02.2016 »

Despre noi:

about us

Locatia:

Adresa: str. Universitatii, Nr 20 A, 
corp D administrativ, etaj 3, Mun. Petroşani.

EXTOUR MEDIA S.R.L.

Reprezentant legal: Ionut Dragotesc 

Acționari: Ionut Dragotesc 40%, Timis Eva 60% 

Responsabil conducerea societății: Ionut Dragotesc 

Contact: Strada Universității, Corp D Administrativ, Etaj III, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , 0254.542.222, 0722.424.423 

Servicii asigurate: MONDO TV și MONDO FM 

Organisme de reglementare: CNA și ANCOM

Top of Page