MONDO TV

Știri - 06.10.2017

Publicat de: 

Bilanț tragic la Lupeni: un mort și doi răniți în subteran

14 ore au săpat salvatorii, după ce, în jurul orei 14,00, joi, minerii au dat alarma la Lupeni. Tragedia din subteran s-a sfârșit târziu în noapte, ultimul miner fiind scos de sub pământ în jurul orei 4 în dimineața zilei de vineri. 11 ortaci au intrat joi la schimbul II în mina Lupeni, iar o surpare i-a prins sub pământ pe 3 dintre cei aflați acolo. Cei trei mineri prinsi de prabusirea galeriei din subteranul minei Lupeni au fost recuperati pe parcursul noptii de echipele de interventie. Niciun alt miner nu a mai intrat în subteran la Lupeni, în afara echipelor de salvare, care au fost convocate la această unitate minieră pentru a săpa după victime. La mină a sosit cu un elicopter și ministrul Energiei Toma Petcu, iar în timpul operațiunii de salvare a primului miner din subteran, acesta a făcut și primele declarații.

Orele s-au scurs îngrozitor de greu și oamenii adunați în fața minei au reacționat. Unii și-au spus păsurile, alții s-au temut. Soțiile și părinții celor prinși sub pământ au spus cum munceau minerii în acel abataj. Unii chiar ne-au arătat cum este efectiv acolo, pentru că aveau imagini.

Salvatorii au ajuns la primul miner dupa aproape opt ore de la începerea actiunii de recuperare, dar au reusit sa il scoata din zona in care a avut loc surparea la suprafata dupa alte 3 ore . Acesta era constient, iar odata ajuns la suprafata a fost preluat de medici pentru a fi supus unei investigatii. Medicii au constatat ca are multiple fracturi la membre si cutia toracica si au decis sa fie trimis cu un elicopter la spitalul Floreasca din Bucuresti. Acesta se afla în coma indusa.

 Dupa înca o ora si cel de-al doilea miner a fost scos la suprafata. Acesta este în stare mai buna decât primul. Este lovit la cap, la mâini si la piept si a fost internat la spitalul de urgenta din Petrosani.

 Din pacate al treilea miner prins în surpare nu a mai fost gasit de salvatori în viata.

Minerul care a fost transportat la Bucuresti are 24 de ani, cel internat la Petrosani are 39 de ani, iar cel gasit fara semne vitale are 40 de ani.

Întreaga actiune de recuperare a celor trei mineri a fost extrem de dificila si a durat peste 14 ore, deoarece numai ca sa ajungi pâna la locul unde a avut loc prabusirea dureaza mai bine de o jumatate de ora. Apoi, cei trei mineri au fost blocati de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri, deci salvatorii au fost nevoiti sa sape efectiv ca sa ajunga la ei, iar galeria din abatajul unde s-a produs surparea are o latime de aproximativ 4 metri si o înaltime de 2 metri.

Cauzele producerii surparii urmeaza sa fie stabilite de o comisie de ancheta formata din specialisti din cadrul CEH. De asemenea, o Inspectoratul Teritorial de Munca Hunedoara s-a autosesizat în cazul prabusirii galeriei din subteranul minei Lupeni, iar o echipa condusa de inspectorul sef a demarat o ancheta. Procurorii au deschis un dosar de cercetare penală.  Potrivit unui comunicat remis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, "La Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani s-a constituit, în data de 5 octombrie, un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinși în subteran trei mineri. La fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști, reprezentanți ai ITM și salvatori, precum și un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la Pardchetul Curții de Apel Alba", se arată în comunicat. 

 

Diana Mitrache 

 

Voteaza acest articol
(1 Vote)
Citit de 1110 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Octombrie 2017 17:47

Stirile VIDEO

Mai multe din aceasta categorie: « Știri - 05.10.2017 Știri - 09.10.2017 »

Despre noi:

about us

Locatia:

Adresa: str. Universitatii, Nr 20 A, 
corp D administrativ, etaj 3, Mun. Petroşani.

EXTOUR MEDIA S.R.L.

Reprezentant legal: Ionut Dragotesc 

Acționari: Ionut Dragotesc 40%, Timis Eva 60% 

Responsabil conducerea societății: Ionut Dragotesc 

Contact: Strada Universității, Corp D Administrativ, Etaj III, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , 0254.542.222, 0722.424.423 

Servicii asigurate: MONDO TV și MONDO FM 

Organisme de reglementare: CNA și ANCOM

Top of Page